Sæsonens grøntsager – smag af forår på tallerkenen
Efterhånden som foråret for alvor begynder at melde sig, er tiden perfekt til at nyde alle de lækre grøntsager, som det danske forår bringer med sig. Vil du også have dansk forår på tallerkenen, får du her vores bedste bud på lækre forårsretter med sæsonens mange smagfulde grøntsager.
Grøntsager i sæson
Asparges, radiser, forårsløg og spinat er blot et udpluk af de mange lækre grøntsager, som foråret bringer med sig. Har du styr på, hvilke grøntsager der er i sæson i løbet af foråret? Hvis ikke, får du her et overblik over nogle de lækre grøntsager, som du kan bruge til at skabe god smag af forår på tallerkenen i disse kommende måneder.
Tomat
Denne saftige og farverige grøntsag er yderst populær i de danske køkkener, da denne tomater kan anvendes i mange forskellige retter, uanset om det er tomatsuppe, pastaretter eller salater, hvor den bidrager med masser af god smag. Er du også helt vild med tomater, får du her nogle lækre eksempler på retter med tomater.
- Cremet tomatsuppe med rejebrød
- Fajitatun med stegte tomater og spinatkartofler
- Spinatfyldte kyllingeruller i tomatsauce
- Kartoffelsalat med chorizo og tomat
- Fajitalaks med chipotledressing stegte tomater
Spidskål
Spidskål er en alsidig grøntsag med mange anvendelsesmåder. Du kan blandt andet bruge spidskål i salater, wokretter eller gryderetter. Vil du have spidskål på tallerkenen til foråret, er der altså mange lækre retter at vælge mellem. Her er nogle eksempler på skønne forårsretter med spidskål.
- Sprødstegt hvid fisk med hyldeblomst-spidskål og kartofler
- Oksekød i wok med spidskål og ris
- Stegt hvid fisk med purløg, bagt spidskål og brunet smør
- Utraditionel burger med spidskålsgrønt
- Kyllingesalat med mango og spidskål
Asparges
Danske asparges har en kort sæson i Danmark, og derfor er det bare med at få den gode smag af lækre danske asparges på tallerkenen, når muligheden er der. Asparges er en fantastisk kilde til fibre samt C- og K-vitamin C og smager dejligt som tilbehør til for eksempel en god steak med små kartofler og krydret sauce til. Den knasende grøntsag går godt med mange forskellige forårsretter. Her er blot nogle få eksempler på lækre retter med asparges.
- Fiskefrikadeller med laks, stegte grønne asparges og kartofler
- Klassiske tarteletter med høns i asparges
- Grillet pestolaks med asparges og krydderurtedip
Radiser
Radiser er en sprød og smagfuld grøntsag, der tilføjer godt med knas til for eksempel salater. De er også en god kilde til C-vitamin og kalium. Danske radiser kommer i flere forskellige farver, herunder rød, hvid og sort. Radiser nydes bedst rå, men kan med fordel syltes eller steges.
Vil du have radiser på tallerkenen i forårsmånederne, kan du med fordel drage inspiration af disse lækre forårsretter med radiser.
- Salatwraps med sojaglaseret svinekød og radiser
- Laks med teriyakisauce, radiser og agurkesalat
- Asiatiske bøffer med sambal-yoghurt og syrlig salat
Forårsløg
Som navnet antyder, er forårsløg endnu en grøntsag, der indtager mange danske køkkener i foråret. Ganske vidst minder deres udseende mest af alt om porrer med deres hvide skaft og grønne top, men forårsløg er faktisk løg, der er høstet, før de har haft chance for at modne. Forårsløg er en fantastisk kilde til vitamin C og K, samt fibre og antioxidanter, og bruges ofte i supper og salater. Her er nogle eksempler på lækre forårsretter med forårsløg.
- Wokstrimler med chili, forårsløg og kokosmælk
- Cremet safranpasta med grillost, fennikel og forårsløg
- Hvid fisk med stegt spidskål og forårsløg-flødesauce
- Risret med strimler af oksekød, hvidløg og chili og forårsløg
Spinat
Spinat er en fantastisk kilde til vitamin A og C, samt jern og calcium. Spinat kan blandt andet nydes rå i salater, sauteres som tilbehør, tilføjes i pastaretter eller blendes til smoothies. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser for, hvilke forårsretter du kan pifte op med frisk spinat. Her er nogle bud.
- Glaseret laks med spinat og vildrisblanding
- Toskansk gnocchi med spinat
- Spinatfyldte kyllingeruller i tomatsauce
- Fajitatun med stegte tomater og spinatkartofler
Gulerødder
Gulerødder er at finde i de fleste danske køkkener året rundt, men de har det bedst om foråret, når de er sprøde og søde. Gulerødder er en god kilde til fibre, vitamin A og K, og så kan de bruges i et hav af forskellige retter, hvor de både kan koges, sauteres eller nydes rå. Du kan også spise dem for sig selv som en lækker snack med hummus eller andre dips.
Vil du have masser af gulerødder på tallerkenen i løbet af foråret, kan du med fordel prøve kræfter med nogle af disse retter.
- Fyldt kalkunmignon med savoykål, gulerødder og perlespelt
- Kylling biriyani med kål og gulerødder
- Kylling korma med sesamstegte gulerødder
- Kyllingedeller med rustik karrysauce, blomkål og gulerødder
- Fiskeruller med appelsinkogte gulerødder, æbler og ris
Inspiration til flere retter med sæsonens grøntsager
Vil du have mere inspiration til lækre forårsretter med sæsonens grøntsager? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder mere end 800 opskrifter, der kan give dig masser af inspiration til spændende retter med masser af smag fra sæsonens bedste grøntsager.
Hos RetNemt ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at lave sund og velsmagende aftensmad for hele familien. Med frit valg mellem 60 forskellige retter hver uge er der altid noget for enhver smag, så du kan prøve en masse forskelligt og få lækre smagsoplevelser på tallerkenen hver uge.