5 tips til at stoppe sukkertrang og blive mindre sukkerafhængig
Har du svært ved at holde dig fra de søde sager, selvom du aktivt prøver at føre en sundere livsstil? For mange kan det være rigtig svært at slippe sukkerafhængigheden, når sukkertangen først sætter ind. Her får du 5 tips til at stoppe din sukkertrang.
Slip af med din sukkertrang
Oplever du tit, at du efter en stressende dag på arbejdet har svært ved at modstå fristelsen til søde sager? Måske har du oplevet, at fristelsen har taget over, når du har stået der i den lange kø nede i supermarkedet med udsigt til alle de mange hylder og rækker med usunde fristelser. Måske er det først, når de huslige pligter derhjemme er overstået og du endelig kan ligge dig i sofaen og pludseligt kommer i tanke om den pose slik ude i køkkenet, der bare ligger og venter på, at kommer og henter den. Uanset hvornår og i hvilke sammenhænge sukkertrangen melder sig, er der masser af tips og tricks, der kan hjælpe dig med at slippe af med din sukkerafhængighed.
1. Identificer dine triggers
Først og fremmest er det vigtigt at identificere dine triggers. I hvilke situationer oplever du, at din sukkertrang sætter ind? Er det sidst på eftermiddagen, når du står nede i supermarkedet og lader dig friste af alle de lækre søde sager oppe ved kassen? Eller er det måske sidst på aftenen, når du og familien ligger og slapper af i sofaen, at du lader dig friste af slikposen i køkkenskabet? Måske oplever du, at du har svært ved at sige nej, når der er kage på kontoret eller når slikskålen står lige foran dig til diverse familiearrangementer. Uanset hvad dine triggers måtte være, er det vigtigt at være opmærksom på dem, så du aktivt kan arbejde med at forebygge fristelsen til sukker.
2. Undgå dine triggers
Når du har identificeret dine triggers, er næste skridt at undgå dem så vidt muligt. Hvis du på forhånd ved, at du nemt lader dig friste af søde sager i supermarkedet, kan du med fordel spise en frugt eller en anden sund snack, inden du går ind i supermarkedet. På den måde er du mere mær, og du lader dig ikke lige så nemt friste af de mange hylder og rækker med søde sager, som du ikke kan undgå at gå forbi under dit indkøb. Hvis du oplever, at du har tendens til at række ud efter de søde sager, når du hygger med familien derhjemme i stuen, kan det være en god ide helt at lade være med at have søde sager i hjemmet. På den måde kan du ikke lige så nemt få fat i de søde sager, da du i så fald må tage et smut i den nærmeste dagligvarebutik for at stille din sukkertrang. Er der kage på kontoret, kan det være svært at sige nej, når dine medarbejdere spørger, om du ikke også skal smage på lækkerierne. Her kan du gøre opmærksom på, at du aktivt arbejder på at undgå søde sager og blot forberede lidt sunde snacks hjemmefra, så du kan deltage i hyggen og blot nyde et sundere alternativ til de søde sager. Der er altså mange gode måder at undgå dine triggers. Det kræver blot, at du er villig til at komme dine triggers i forkøbet.
3. Find sundere alternativer
Fristen til søde sager handler i høj grad om at spise noget lækkert, der giver kortvarig nydelse. Hvem siger, at man ikke kan opnå samme effekt med sundere alternativer? Hvis du for eksempel er helt vild med æbler, kan du skære et æble i skiver og drysse dem med kanel for at tilføre sødme til æblets syrlige smag. Du kan også lave en lækker smoothie ud af dine favorit frugter, bær og lidt yoghurt. Kun fantasien sætter grænser for de lækre sunde snacks, man kan lave. Her har du nogle eksempler på lækre, sunde snacks:
- Frugtsalat med dine favorit frugter.
- Smoothies lavet med forskelligt frugt og grønt, for eksempel banan, æble, bær og avocado.
- Bananpandekage lavet på to æg og en banan. Rør evt. kanelpulver i og top med friske bær.
- Knækbrød smurt med leverpostej toppet med agurk.
- Grøntsagsstænger med valgfri dyppelse.
4. Sæt et klart mål
Søde sager giver kortvarig nydelse. Når man kan mærke, at sukkertrangen sætter ind, er det derfor vigtigt at fokusere på et langsigtet mål. Hvorfor vil du gerne undgå sukker og reducere din sukkerafhængighed? Måske for at tabe dig, få mere energi i hverdagen eller få en sundere kost? Uanset hvad det måtte være, hjælper det på motivationen at have et specifikt mål for øje. På den måde kan du nemmere sige nej til fristelser, der kun bringer kortvarig nydelse. Gode vaner tager tid at skabe, og derfor er det vigtigt at have noget, der motiverer dig til at handle fornuftigt og i overensstemmelse med den livsstil, du ønsker for dig selv.
5. Husk at forkæl dig selv indimellem
Nultolerance er ikke altid den bedste vej til nye og sundere vaner. Tværtimod kan det have den modsatte effekt. Så husk at give plads til lidt selvforkælelse engang imellem. For eksempel kan du lave en regel, der hedder at du må spise søde sager én gang om ugen, for eksempel om fredagen eller lørdagen. På den måde har du noget at se frem til i løbet af ugen, og du kan med god samvittighed nyde søde sager, når du endelig giver dig selv lov. Ved at reducere dit slikindtag til én dag om ugen kan du bedre få styr på din søde tand og reducere dit sukkerindtag til et fornuftigt niveau.
Hos RetNemt ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at lave sund og nærende aftensmad. Vi beregner næringsindholdet af alle vores opskrifter og sikrer, at de i vidt omfang lever op til de officielle kostråd. Det gør det nemt at føre en sundere livsstil.