Sådan laver du Jamaican jerk og jerk-krydret smør
CARIBISK GRILL-TEMA: En af de helt fantastiske ting ved det caribiske køkken er brugen af krydderier, der giver alt fra gryderetter til grillet fisk, kød og grønt et smagsmæssigt løft.
En af de mest almindelige krydderiblandinger er den jamaicanske jerk blanding, her får du opskriften på vores version samt forslag til, hvordan du kan bruge den. Du får også opskriften på Jamaican all purpose seasoning - krydderiblandingen til ALT.
Jamaican jerk
Den populære krydderiblanding findes naturligvis i mange forskellige varianter, men de mest almindelige ingredienser er bl.a. allehånde, kanel, muskatnød og chili.
Blandingen har en kraftfuld smag og fungerer godt til alle former for fisk, fjerkræ og kød, men du kan også prøve jamaicansk jerk sammen med grøntsager eller som smagsgiver til smør - se opskrifterne nedenfor.
Det skal du bruge:
- 4 stk. hvide løg
- 6 fed hvidløg
- 1 rødløg
- 1 spsk. revet ingefær
- 1-3 chilier
- 1 spsk. tørret timian
- 1 tsk. kanel
- 2 knsp. muskatnød
- 1 tsk. allehånde
- 2 tsk. salt
- 2 spsk. vineddike
- ¾ dl brun farin
- Saften fra 1 appelsin
- Saften fra 1 lime
- 3 spsk. olie
Snit de hvide løg, rødløg, hvidløg og chilierne fint.
Hæld alle ingredienser i en skål og blend til en glat masse med en stavblender.
Mariner fisk, kylling eller svinekød natten over.
Tre forskellige slags kryddersmør
Smør smager ganske lækkert i sig selv, men det får alligevel lige en tand ekstra på smagen, når det får tilført lidt krydderier. Vores kokke har her tre forslag til, hvordan du pimper dit smør, så det bliver endnu mere uimodståeligt – og får et strejf af Caribien. Brug en klat smør over grillede grøntsager eller dit grillede kød. Mums!
Det skal du bruge:
- 250 g stuetempereret smør
Jerk-krydret smør:
- 3-4 spsk. jerk-blanding
Jalapenosmør:
- 1 finthakket, udstenet jalapeno
- Skallen og saften fra 1 økologisk lime
- 1 bundt finthakket koriander
- 2 finthakkede forårsløg
Røget paprikasmør:
- 2 tsk røget paprikapulver
- 1 tsk cayennepepper
- 1 fed knust hvidløg
Pisk det stuetempererede smør i en skål i nogle minutter, til smørret er let og luftigt.
Tilsæt den valgte krydderiblanding til det luftige smør, rør godt sammen, og form smørret til en rulle.
Skær evt. rullen til skiver og frys dem ned. Så har du altid kryddersmør ved hånden til fx grillede grøntsager eller grillet kød.
Jamaican all purpose seasoning
En anden klassisk krydderiblanding fra regionen er Jamaican all purpose seasoning. Den her hjemmelavede krydderiblanding er nem at lave og er især god til grillet kylling og svinekød, men som navnet antyder, kan den bruges til stort set ALT.
Det skal du bruge:
- 2 tsk. allehånde
- 2 tsk. tørret timian
- ½ tsk. revet muskatnød (kan udelades)
- 1 tsk. kanel
- 1,5 tsk. ingefærpulver
- 2 tsk. hvidløgspulver
- 2 tsk. chiliflager
- 0,5 tsk. kryddernellike
- 3 spsk. karry
- 1 tsk. salt
Bland alle ingredienser og opbevar blandingen i en lufttæt glasbeholder, så holder den (smagen) længe.
Smag på Caribien
Det caribiske køkken er en fusion af bl.a. kreolske, indianske, afrikanske, mellemøstlige og europæiske traditioner.
Resultatet er en verden af kraftfulde smage; fra stærke saucer, fyldige krydderiblandinger og lækre marinader til eksotiske desserter med den perfekte balance af syre og sødme - og rom, naturligvis!
Til vores caribiske grill-tema har vores kokketeam udviklet en række opskrifter med inspiration fra det caribiske køkken. Prøv dem og lad dig forføre.