10 kreative måder at reducere madspild
Er du på udkig efter kreative måder at bruge dine rester på? Så er du kommet til det rette sted! I denne artikel skal vi se nærmere på 10 kreative måder at reducere madspild ved at bruge dine rester i køkkenet.
10 tips til at mindske madspild
Hele 46 % af danskerne ønsker at reducere deres madspild. Det viser en undersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer. Dog oplever mange børnefamilier alligevel, at de på trods af ønsket om at undgå madspild flere gange i ugen må smide mad ud, der ellers kunne være blevet spist. Sådan behøver det ikke være. Ved at ændre vores vaner og blive mere bevidste om vores forbrug, kan vi alle gøre en forskel. Heldigvis findes der en masse kreative måder at minimere madspild. En af dem er at bruge dine rester i din madlavning. Har du for eksempel havregryn til overs fra morgenmaden, kan du bruge den overskydende havregryn til at lave lækre havregrynsboller til de næste par dage. Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge dine rester til. Her er 10 kreative måder, du kan bruge dine rester på.
1. Lav bananbrød med overskydende bananer
Har du overskydende bananer liggende derhjemme, kan du med fordel bage lækre bananbrød, der kan nydes af hele familien.
Det skal du bruge:
- 110 g smør
- 3 dl sukker
- 3 æg
- 4,5 dl mel
- 2 tsk kanel
- 2 tsk bagepulver
- 1 dl mælk
- 3 moste bananer
Sådan gør du:
- Mix følgende ingredienser: smør, sukker og æg.
- Tilsæt mel, kanel, bagepulver, mælk og moste bananer. Rør godt sammen.
- Bag i ovnen på 175 grader i 50-60 minutter.
2. Lav bananis af overskydende bananer
Overskydende bananer kan du også bruge til at lave bananis. Perfekt til at forsøde hverdagen!
Det skal du bruge:
- 4 bananer
- 1 tsk bakaopulver
Sådan gør du:
- Skær banan i skiver.
- Læg bananerne i fryseren i mindst 4 timer.
- Put bananerne i en foodprocessor sammen med kakaopulver. Mix indtil konsistensen er lækker cremet.
- Server i en skål.
3. Lav Arme Riddere af overskydende brød
Overskydende brød kan bruges på mange forskellige måder i din madlavning. Du kan for eksempel prøve denne opskrift på Arme Riddere. En sikker vinder hos både store og små.
Det skal du bruge:
- Brød
- 1 æg
- 1,5 dl mælk
- 0,5 dl mel
- 1 tsk sukker
- Friske bær
- Flormelis
Sådan gør du:
- Skær brød i fire skiver.
- Mix følgende ingredienser: æg, mælk, mel og sukker.
- Lad brødskiverne absorbere væsken.
- Steg på begge sider på en pande med smør.
- Server med friske bær og flormelis.
4. Lav crutoner af overskydende brød
Er dit overskydende brød blevet tørt og kedeligt? Bare rolig! Du kan med fordel forvandle brødet til sprøde crutoner, perfekt i en lækker salat eller som topping til en tomatsuppe.
Det skal du bruge:
- Brød
- Olivenolie
- Flagesalt
- Tørrede krydderurter
Sådan gør du:
- Skær brødet i tern.
- Put på en bageplade med bagepapir og vend i olivenolie.
- Tilsæt salt og tørrede krydderurter.
- Bag i ovnen på 150 grader i 20-30 minutter, til de er lækker sprøde.
5. Undgå slatne gulerødder
Gulerødder er alsidige og kan bruges til mange ting. Derfor ville det være en skam, hvis dine slatne gulerødder skulle gå til spilde. Heldigvis er der en smart måde at gøre dine gulerødder lækker sprøde igen. Kom blot dine gulerødder i en skål med isvand i 30 minutter. Meget nemmere bliver det vist ikke!
6. Frys dine krydderurter
Kender du det? Du køber et bundt krydderurter til brug i madlavningen, men du ved, at du nok ikke kan nå at få brugt hele bundtet, før det er for sent. Det findes der heldigvis en smart løsning til. Frys dine krydderurter til senere brug!
Sådan gør du:
- Hak krydderurterne fint.
- Fordel i en isterningbakke.
- Tilsæt vand og frys ned.
- Tag op ved brug af krydderurter i madlavningen.
7. Lav boller af overskydende havregryn
Overskydende havregryn fra morgenmaden er fremragende til at bage havregrynsboller med. Se bare denne simple opskrift!
Det skal du bruge:
- 3 dl overskydende havregryn fra morgenmaden
- 100 g smeltet smør
- 5 dl mælk
- 50 g gær
- 1 dl sirup
- 1,5 kg mel
- 1 tsk salt
Sådan gør du:
- Mix smeltet smør, mælk, gær, sirup, mel og salt i en skål.
- Tilsæt havregryn og mix.
- Lav dejen hæve og bag i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter.
8. Lav grød med overskydende peanutbutter
Har du overskydende peanutbutter, du bare ikke kan grave op fra siderne af krukken? Intet problem! Du kan med fordel bruge den overskydende peanutbutter til at lave lækker grød. Se bare denne simple opskrift!
Det skal du bruge:
- Krukke med overskydende peanutbutter
- 1 dl havregryn
- 1 spsk chiafrø
- 2 dl mælk
Sådan gør du:
- Find din krukke med overskydende peanutbutter frem.
- Tilsæt havregryn, chiafrø og mælk. Bland sammen.
- Sæt på køl natten over.
9. Lav tortillachips med overskydende madpandekager
Overskydende madpandekager fra aftensmaden kan du nemt forvandle til sprøde tortillachips, perfekt som en snack sammen med en lækker dip.
Det skal du bruge:
- Overskydende madpandekager
- Olie
- Flagesalt
Sådan gør du:
- Skær madpandekagerne i trekanter.
- Pensl med olie.
- Tilsæt flagesalt.
- Bag i ovnen til de er lækker sprøde. Server med dip efter eget valg.
10. Lav en omelet med rester
En af de smarteste måder at bruge sine rester på er ved at bruge ingredienserne i en lækker omelet. Særligt grøntsager og pølser er perfekt til at give omeletten et smagsmæssigt løft.
Det skal du bruge:
- Rester fra aftensmaden. Du kan for eksempel bruge pølser i skiver, kartofler i tern, løg og peberfrugt.
- Olie
- Piske æg
- Salt
- Peber
- Revet ost
Sådan gør du:
- Find dine rester frem. Tilsæt på en stegepande med olie. Steg i et par minutter.
- Tilsæt piskede æg, salt og peber.
- Top med revet ost.
- Steg indtil omeletten er færdig.
Fællesnævneren for alle disse tips er at bruge din kreativitet til at reducere madspild ved at bruge dine rester i madlavningen. Så har du ingredienser i overskud, kan du lade kreativiteten sætte ind og tænke over, hvordan du kan bruge disse ingredienser senere.
Hos RetNemt arbejder vi målrettet med at mindske madspild. Det gælder både i vores egen produktion og ude hos vores kunder. Når vi pakker måltidskasser, afpasser vi så muligt muligt ingredienserne, så vores kunder får præcis det, de skal bruge til at lave maden – ikke mere, ikke mindre. Dermed udnyttes ingredienserne til fulde i stedet for at ende som madaffald, der ellers kunne være blevet spist.