Madspildstips: Sådan får du mest ud af dine råvarer

Madspildstips: Sådan får du mest ud af dine råvarer

Madspild er en stor udfordring, men heldigvis er der mange kreative måder at udnytte overskydende mad på. Hos Retnemt Måltidskasser ønsker vi at inspirere til at tænke smartere og mindske madspild i hverdagen. Her er nogle lækre og enkle opskrifter, der ikke kun bidrager til at reducerer madspild, men også giver dig fantastiske retter, der smager vidunderligt!

Æblekompot - Brug Æblerne, Der Har Set Bedre Dage

Æbler, der er blevet lidt bløde, kan stadig give en fantastisk smag som en kompot! Perfekt som topping på yoghurt, grød, eller som dessert med is og ristede nødder.

Ingredienser:

4 æbler

2 teskefulde stødt kanel

1 dl sukker

Sådan gør du:

Skræl og skær æblerne i små stykker.

Læg dem i en gryde sammen med sukker og kanel og kog ved middel varme, indtil æblerne er bløde, men stadig har lidt bid.

Server kompotten varm eller kold. Perfekt til morgenmad eller som topping på pandekager.

Marengs - Æggehvider Til Overs? Pisk Dem Til Marengs!

Æggehvider, der ofte bliver til overs, kan omdannes til sprøde og luftige marengs. De er ideelle som en sød snack eller til at pynte på dessert.

Ingredienser:

3 æggehvider

1 spsk citronsaft

1 dl sukker

1 dl flormelis

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 100°C.

Pisk æggehvider og citronsaft med halvdelen af sukkeret i ca. 2 minutter, og tilsæt derefter resten af sukkeret.

Når marengsen er stiv, sigt flormelis i og vend forsigtigt.

Bag i ca. 1-2 timer, indtil marengsene er tørre.

Asiatisk Coleslaw - Giv nyt liv til slatten kål og gulerødder

Gamle kål og gulerødder kan blive til en lækker og sprød asiatisk coleslaw, der passer perfekt som tilbehør til både kød og vegetarretter.

Ingredienser:
500 g rødkål

2 gulerødder

0,5 dl mayonnaise

1 dl græsk yoghurt

1 spsk sriracha

2 teskefulde ristede sesamfrø

1 lime

1 lille stykke ingefær

Sådan gør du:

Snit rødkålen fint og riv gulerødderne.

Læg dem i iskoldt vand, så de bliver ekstra sprøde.

Rør de øvrige ingredienser sammen til en cremet dressing.

Bland grøntsagerne med dressingen og drys med sesamfrø og frisk koriander.

Kryddersmør - Få brugt alle urterne

Friske urter, der er ved at blive lidt trætte, kan omdannes til et lækkert kryddersmør, der både kan opbevares i fryseren og bruges til mange retter.

Ingredienser:

100 g blødt smør

50 g friske krydderurter

1 fed hvidløg

salt & peber

Sådan gør du:

Blend smørret med krydderurter, hvidløg, salt og peber.

Læg smørret på bagepapir og tril det til en pølse.

Læg det i fryseren, indtil det er helt fast.

Skær smørret i skiver og brug som topping på kød, fisk eller pasta.

Broccoli Hummus - Brug også stokken!

Vidste du, at du kan bruge både broccoli-buketterne og stokken? Denne hummus er perfekt til at udnytte hele broccoli, og den smager fantastisk!

Ingredienser:

250 g kogt broccoli (inkl. stokken)

1 fed hvidløg

skal og saft fra 1 citron

0,5 dl olivenolie

3 spsk tahin

frisk persille

Sådan gør du:

Blend broccoli, hvidløg, citron, olivenolie, tahin, persille og krydderier til en glat hummus.

Smag til med salt og peber og top med ristede sesamfrø.

Kartoffelvafler - Få brugt overskydende kogte kartofler

Kogte kartofler, der er til overs, kan nemt omdannes til lækre, sprøde vafler. Perfekte til både en simpel middag eller som en festlig ret.

Ingredienser:

200 g kogte kartofler

150 g smeltet smør

4 dl mælk

3,5 dl hvedemel

1 teskefuld bagepulver

1 teskefuld salt

1 æg

Sådan gør du:

Riv de kogte kartofler groft og bland med de øvrige ingredienser til en tyk dej.

Bag vaflerne i et vaffeljern, indtil de er gyldne og sprøde.

Rodfrugtchips - Lav snacks af de ensomme rodfrugter

Rodfrugter, der er blevet ensomme i grøntsagsskuffen, kan nemt blive til lækre, sprøde chips. Perfekte som en snack eller til topping på en salat!

Ingredienser:

rodfrugter som gulerødder, pastinak og rødbeder

olivenolie

salt

Sådan gør du:

Skær rodfrugterne i meget tynde skiver og fordel dem på en bageplade.

Drys med olivenolie og salt.

Bag ved 150°C i ca. 1 time, indtil de er sprøde.

Æblechips - En sød snack af trætte æbler

Æbler, der er blevet lidt slappe, kan blive til sprøde og lækre æblechips, der fungerer både som snack og topping på yoghurt.

Ingredienser:

2 æbler

1 dl sukker

1 dl vand

saft fra ½ citron

Sådan gør du:

Kog sukker, vand og citronsaft op i en gryde og lad det køle af.

Skær æblerne i tynde skiver og læg dem i sukkerlagen i 30 minutter.

Tør æblerne i ovnen ved 80°C i 3 timer.

Frossen Appelsin

Appelsiner, der er ved at blive lidt trælse, kan fryses ned og bruges som en frisk, kølende topping til både yoghurt og smoothies.

Ingredienser:

Appelsiner

Sådan gør du:

Skræl appelsinerne og fryse dem i mindst 5 timer.

Riv den frosne appelsin over yoghurt, is eller smoothies for et friskt pift.

Chokolade- & Squashbrownie - Brug den glemte squash

Squash kan være den hemmelige ingrediens i en saftig chokoladebrownie, der både smager fantastisk og er en god måde at bruge overskydende grøntsager på.

Brownie:

Ingredienser:

1,25 dl rapsolie

2 dl sukker

2 æg

1 finrevet squash

2 dl hvedemel

0,75 dl kakao

Sådan gør du:

Pisk olie og sukker luftigt, tilsæt æggene og rør godt.

Vend den revne squash og de øvrige ingredienser i.

Bag i en forvarmet ovn ved 175°C i ca. 20-30 minutter.

Frosting

Ingredienser:

50 g smør
0,5 dl sukker
0,5 dl fløde
150 g mørk chokolade
flagesalt

Sådan gør du:

Kog smør, sukker og fløde op i et par minutter.

Hæld blandingen over hakket chokolade, og rør til en glat masse.

Smør frostingen over kagen, og drys med flagesalt.

Med disse enkle madspildstips kan du både reducere madspild og lave velsmagende retter, der bringer glæde til både dig og dine nærmeste. Har du prøvet nogen af disse opskrifter? Del gerne dine erfaringer med os på Instagram!