Japansk mad – 5 lækre retter fra det japanske køkken

5 lækre retter fra det japanske køkken

Japan er en drømmedestination for mange madelskere, da det japanske køkken byder på uendeligt mange gode smagsoplevelser og lækre delikatesser. Alligevel er vi danskere nok mest bekendt med traditionelle japanske retter som sushi, der er en storfavorit blandt mange. Hos RetNemt Måltidskasser vil vi gerne udvide din madhorisont, så du kan opleve nye sider af det japanske køkken. Derfor har vi udviklet fem lækre japansk-inspirerede opskrifter, så du kan prøve lidt forskelligt derhjemme og forkæle smagsløgene med den gode smag af japansk mad. Se bare her!

Frit valg mellem 60 retter

Donburi – Japans egen poké bowl

Donburi er den japanske udgave af en poké bowl. Den japanske ret serveres i en skål, og ingredienserne anrettes i grupper på en dekorativ måde. Grundlaget for retten er friskkogte ris toppet med grøntsager og protein efter eget valg, skåret i enten tern eller strimler. Retten kan varieres i det uendelige og er nem at tilpasse til forskellige smagspræferencer. Du kan for eksempel lade de, der spiser med, anrette deres egen donburi. På den måde sikrer du, at alle får mulighed for selv kan tilpasse retten efter egne ønsker og behov.

I vores japanske opskrift marieneres risene med sukker og en smule salt for at give en fin balance mellem sødme og syre. Vi drypper en cremet ponzu mayonnaise over risene, der giver en fyldig smag af umami. Risene toppes med sprød rødkål, avocadotern, ingefærsyltet agurk, sesamfrø og ikke mindst ponzubagt laks.

Japansk mad donburi
Donburi betyder "ris i en skål" på japansk, og det er præcis, hvad det er. Retten er en japansk familiefavorit, der er nem at tilberede.

Ramen – japansk street food, når det er bedst

Ramen er en af Japans mest populære street food retter. Den verdenskendte nudelsuppe findes i utallige varianter, men suppen toppes ofte med kød eller fisk, grøntsager og æg. Denne japanske ret er en rigtig umamibombe, der giver retten en lækker og fyldig smag.

I vores japanske opskrift laves nudelsuppen med svinekød. Suppen får masser af smag fra ingefær, bouillon og soja, og fyldes med svinekød, pak choy, smilende æg og forårsløg. Ved servering toppes retten med koriander og chiliflager.

Japansk mad ramen
En god ramen serveres lun og spises med både spisepinde og en ske.

Nagoya tebasaki – Buffalo kyllingevinger på japansk vis

Tebasaki er den japanske udgave af Buffalo kyllingevinger, der toppes med en sød sojasauce og stærke krydderier. Den japanske ret stammer oprindeligt fra Japans fjerdestørste by, Nagoya, og har sidenhen vundet stor popularitet andre steder i verden. Ordet tebasaki betyder "vingespids" på japansk og henviser til rettens hovedingrediens, kyllingevinger.

I denne opskrift skal kyllingen marineres, paneres og steges sprød, inden den toppes med en soja- og sesamsauce smagt til med ingefær, hvidløg og chiliflager. Kyllingen serveres med ris og en sprød pak choy salat, der balancerer sødmen og varmen i retten.

Japansk mad tabasaki
Tebasaki serveres ofte med ris og en frisk salat.

Okonomiyaki – Japans svar på pizza

Okonomiyaki er endnu en klassisk street food ret i Japan. Ved første øjenkast ville man måske tro, at der var tale om en slags pizza, men faktisk består denne japanske ret af en kålpandekage toppet med okonomiyaki sauce og øvrige toppings efter eget valg.

Vi har valgt at lave en vegetarisk version, hvor vi også har skiftet den traditionelle okonomiyaki sauce ud med teriyaki sauce. Kålpandekagen toppes med forårsløg, radiser, syltede svampe, koriander og sesamfrø. Ved servering toppes omeletten yderligere med mayonnaaise og teriyakisauce.

Japansk ret okonomiyaki

Tonkatsu – japansk variant af svineschnitzel

Tonkatsu er Japans svar på paneret svineschnitzel. Retten består af en pankopaneret svinekotelet, der ofte toppes med sauce og serveres med ris og coleslaw. I Japan serveres svinekoteletten i skiver, da den traditionelt spises med spisepinde.

I denne japanske opskrift topper vi vores tonkatsu med teriyakisauce og serverer den med friskkogte ris og en cremet spidskålsslaw med et strejf af chili, ingefær og soja.

Japansk mad tonkatsu
Ordet "tonkatsu" betyder svinekotelet på japansk.

Vil du have mere inspiration til lækre retter fra forskellige verdenskøkkener? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder et hav af spændende opskrifter fra mange forskellige madkulturer verden over.