Humus
Er du også vild med hummus? Det er vi hos RetNemt.dk. Ikke blot fordi hummus smager rigtig godt, men også fordi den cremede, smagsrige dip har mange anvendelsesmuligheder.
HUMMUS - RIG MULIGHED FOR VARIATION
Hummus kan serveres som tilbehør, som forret eller som mellemmåltid, ofte sammen med et lækkert, luftigt stykke brød, som du kan smøre hummussen ud på. Du kan også servere hummus som en sund snack sammen med snittede grøntsagsstave. Gulerod, selleri eller agurk – enhver knasende grøntsag bliver bare ekstra lækker, når den dyppes i cremet, krydret hummus. Mums.
RetNemt har udviklet en række opskrifter på nem hummus lavet helt fra bunden. Vi har også opskrifter på lækre retter, som du med fordel kan servere hummus til som tilbehør. Hvad enten du er til den bløde, den chunky eller den færdiglavede hummus, kan du her på siden blive inspireret til, hvordan du kan få hummus med på middagsbordet.
HJEMMELAVET HUMMUS - SÅDAN GØR DU
Det er ikke svært at lave hummus. Det eneste, du skal bruge, er en blender og nogle få, simple ingredienser. Basisindholdet i de fleste opskrifter på klassisk hummus er:
• Kikærter
• Tahin (sesamsmør)
• Hvidløg
• Olivenolie
• Citronsaft
• Salt
Derudover vælger mange at drysse lidt paprika eller spidskommen på toppen. Det giver en let krydret smag, og så ser det også flot ud. Du kan også pynte med frisk koriander eller mynte.
Vi har samlet en række opskrifter på gode, nemme retter, der alle inkluderer hjemmelavet hummus. Prøv for eksempel denne opskrift på mørbrad med appelsin og rosmarin, serveret med paprikabrød, avocadosalat og hummus – en ret, der er nem og lækker gæstemad, hvis du får besøg en fredag aften. Skal det være mere simpelt? Så kan vores opskrift på grillet kyllingekebab i tortilla med hummus være lige dét, du leder efter. Eller hvad med en ekstra sund variant? Vores opskrift på stegt salat og kylling med chunky hummus og groft brød er både sund, nem og velsmagende.
Hvis du spiser hummus ofte og trænger til at forny yndlingsdippen, så prøv at lave den særlige ajvarhummus. Ajvar er en dip i sig selv; det er en grøntsagspuré bestående af blandt andet peberfrugt, aubergine, hvidløg og chili. Du får derfor en ekstra smagsrig og let spicy hummus, når du laver den med ajvar. Du finder vores opskrift på ajvarhummus her, hvor den serveres sammen med bulgur og kylling på en bund af aubergine og tomat.
HVILKE RETTER PASSER TIL HUMMUS?
Hvis du allerede har helt styr på din hummus opskrift, men mangler inspiration til hvilke retter, du kan servere dippen til, så har vi også et par bud på det. Ét af budene er at servere din humus til ovnbagte kartoffelbåde eller pomfritter. De fleste af os bruger ketchup, salatmayonnaise, remoulade eller lignende som dyppelse, når der er fritter på bordet. Men humus er et lækkert alternativ til de ”almindelige” saucer. Bliv inspireret af vores opskrift på grillet burger med humus og ovnfritter.
Et andet bud på en ret, der er lækker med hummus som tilbehør, er vores grøntsagsfad med kylling og salatost. Men der er mange andre muligheder. Det gode ved en dip som humus er, at den kan serveres som tilbehør til det meste. Især retter med kylling og grøntsager passer godt sammen med hummus, men den enkle kikærtedip kan serveres med succes for både store og små, til hverdag og til gæster.
I Mellemøsten, hvor humus oprindeligt stammer fra, spises humus ofte på den helt simple måde: med brød til. Humus er også populært tilbehør til falafler, sammen med lidt friskhakkede grøntsager eller oliven. Du kan læse mere om humussens oprindelse herunder.
HVOR KOMMER HUMMUS FRA?
Humus kommer som nævnt fra Mellemøsten, og ordet ”humus” kommer fra arabisk og betyder ”kikært”. Et meget rammende navn til en kikærtepuré. Landene i Mellemøsten har alle en stor kærlighed til humus og spiser dippen på tværs af politiske, religiøse og kulturelle skel. Dog er der delte holdninger til, hvordan den perfekte humus helt præcis skal være, og opskrifterne varierer ikke bare mellem landene, men også internt mellem hvert lands regioner, byer, ja selv kvarterer. Faktisk siges det, at hver enkelt familie har sin helt egen, unikke humus opskrift.
Vores konklusion på de mange opskrifter må være, at der nok ikke findes noget korrekt svar på, hvordan du laver den bedste humus. Derfor har vi flere forskellige opskrifter, du kan vælge mellem. Og så gælder det ellers om at tilpasse humussen, mens du laver den. Prøv dig lidt frem med mængden af citron og olie – så skal du nok ramme en smag og konsistens, som du synes, er perfekt.
Vil du have mere inspiration til madlavningen? Se alle vores opskrifter her.
ER HUMMUS SUNDT?
Humus har et rigt indhold af sunde ingredienser, som er gode for din krop og velvære. Derfor kan du med ro i sindet tage humus med i dine madplaner.
HVAD ER HUMMUS LAVET AF?
Humus er primært lavet på kikærter, men du finder også andre sunde ingredienser som planteolie, citron og hvidløg. Du kan selv variere mængderne præcis, som du ønsker dem.